Euro-East Oy

Granaattiomenamehu

Euro-Eastin granaattiomenamehu on 100 % täysmehu ilman säilöntäaineita. Tätä luonnollista granaattiomenamehua ei ole valmistettu tiivisteestä – granaattiomenamehu on täysin kypsistä, käsin poimituista hedelmistä vastapuristettua mehua. Mehussa on vain hedelmän oma sokeri, ei mitään lisättyä.

Granaattiomenamehu on valmista juotavaksi sellaisenaan. Granaattiomenan maku on uniikki ja se saattaa vaatia totuttelua; granaattiomenamehu on samaan aikaan sekä hieman hapanta että makeaa. Kuten tavallisia omenoita, myös erilaisia granaattiomenalajikkeita on yli 70, jotka kaikki ovat hieman eri makuisia.

Granaattiomenamehu

Granaattiomena – kaikkien hedelmien kuningas

Granaattiomenalla on pitkä ja vaikuttava historia: granaattiomena on kautta aikojen yhdistetty kauneuteen, hedelmällisyyteen ja ikuiseen nuoruuteen. Kreikkalaisessa mytologiassa hedelmää on pidetty jopa kuolemattomuuden symbolina ja elämän eliksiirinä. Viime vuosina granaattiomena on viimein tehnyt comebackin ja varsinkin sesonkiaikana granaattiomenoita löytää monista kaupoista.

Granaattiomenaan liittyy paljon symboliikkaa ja tarinoita. Granaattiomenaa on viljelty jo vuosituhansien ajan ja granaattiomenalla on ollut ja on edelleen tärkeä asema etenkin muinaisen Persian alueella, mistä granaattiomena on kotoisin. Tyylitelty granaattiomena on jopa kuvattuna Iranin lippuun. Kerrotaan myös, että muinaisessa Kreikassa ainoa käytetty lääke olisi ollut granaattiomena. Egyptiläiset puolestaan hautasivat vainajat granaattiomenien kanssa – pidettiinhän granaattiomenaa lupauksena ikuisesta elämästä.

Granaattiomena muistuttaa ulkonäöltään sekä omenaa että sipulia. Hedelmän päällä näyttää olevan kuin pieni kruunu, minkä vuoksi kerrotaan, että kuningas Salomonille suunniteltu ensimmäinen kruunu olisi saanut inspiraationsa juuri granaattiomenan hedeslehdistä.

Granaattiomena

Tärkeimmät granaattiomenan viljelyalueet ovat Kaukasiassa, mutta granaattiomenaa viljellään myös mm. Välimeren alueella, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa. Meidän maahantuomaamme granaattiomenamehuun käytetyt granaattiomenat kasvavat aurinkoisessa Azerbaidzanissa. Azerbaidzan onkin merkittävä granaattiomenamaa: Goychayn kaupungissa pidetään joka vuosi loka-marraskuussa granaattiomenafestivaali. Vuodesta 2006 lähtien järjestetyillä festivaaleilla granaattiomena on päätähtenä ja ohjelmaan kuuluu mm. granaattiomenan syöntikilpailu sekä kilpailu suurimmasta granaattiomenasta.

Granaattiomenan terveysvaikutukset

Granaattiomenan vaikutusta terveyteen on tutkittu paljon. Hedelmän sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien uskotaan suojaavan soluja ja vaikuttavan hidastavasti vanhenemiseen. Kivennäis- ja hivenaineet puolestaan auttavat nesteenpoistossa, vahvistavat luustoa, sydäntä ja hermoja. Antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi granaattiomena sisältää runsaasti polyfenolisia yhdisteitä.

Paras hyöty irti mehustaGranaattiomenamehu

Granaattiomenan tehoaineita vaikuttaisi olevan etenkin granaattiomenan kuoressa, joten granaattiomenan terveysvaikutukset kannattaa nauttia mehuna.  Lisäksi tehokkaalla puristimella kuoresta saadaan irti enemmän kuin kotona puristettaessa.

Litraan granaattiomenamehua tarvitaan noin 3 kiloa granaattiomenoita. Tuoreiden granaattiomenoiden saatavuus ja hinta kaupassa vaihtelevatmutta valmiista granaattiomenatäysmehusta saat energiaa päivääsi ympäri vuoden ja aina edullisesti.

Granaattiomenamehun käyttö

Granaattiomenan mehua voidaan käyttää erilaisiin juomiin tai smoothieen. Jos mehu maistuu mielestäsi liian vahvalta, kokeile lisätä mehuun kivennäisvettä tai spritea. Granaattiomenamehusta voit tehdä myös kauniin värisiä jääpaloja, jolloin helteelläkään juoma ei jäiden sulaessa laimene.

Voit kokeilla granaattiomenamehua myös ruoanlaittoon ja marinadeihin.  Granaattiomena antaa erityisesti liha- ja kanaruokiin syvyyttä ja hapokkuutta. Herkulliselta maistuu myös granaattiomenamehusta tehty salaatinkastike.

Granaattiomenasiirappi – tiivistettyä granaattiomenamehua

Granaattiomenasiirappi on makeahko kastike, jota voidaan käyttää balsamicon tavoin. Alun perin granaattiomenasiirappia alettiin valmistaa, koska mahdollisuudet varastoida puristettua mehua olivat rajalliset. Tämän vuoksi mehusta tehtiin tiivistettä keittämällä. Lopputuloksena on paksu, täyteläinen, happaman makea kastike, joka on täynnä makua.

Granaattiomenasiirappi on erinomainen kastike kana-, liha- ja kalaruokiin. Granaattiomenasiirappi sopii hyvin myös kasvisruokiin, erityisesti tomaatin tai porkkanan pariksi. Granaattiomenakastike on kuitenkin vielä tätäkin monipuolisempi tuote: sitä voidaan käyttää myös jälkiruoissa. Kokeile pirskottaa granaattiomenasiirappia esimerkiksi täyteläisen jugurtin tai jäätelön päälle. Voit käyttää granaattiomenasiirappia myös juomiin, joihin saat makua pienelläkin määrällä kastiketta.

Monipuolisuutensa vuoksi monet pitävätkin granaattiomenakastiketta aina käden ulottuvilla ‒ samaan tapaan kuin hyvää oliiviöljyä tai viinietikkaa. Granaattiomenakastikkeella saat lähes mihin tahansa ruokaan lisää makua ja ripauksen väriä.

Katso reseptit:

» Granaattiomenasiirapilla maustettu Sacherkakku 
» Paahdetut punajuuret granaattiomenakastikkeessa 
» Granaattiomenadrinkki

Kokeile kotona!

Granaattiomenamehu soveltuu niin juotavaksi kuin ruoanlaittoon. Kokeile esimerkiksi salaatinkastiketta tai täyteläistä granaattiomena-punaviinikastiketta lihalle.

Salaatinkastike granaattiomenasta

1/3 dl granaattiomenamehua (100 %)
granaattiomenan siemeniä
¼ dl kasviöljyä
1/3 dl punaviinietikkaa
ripaus sokeria (maun mukaan)
½ tl suolaa
pippuria

Lisää kaikki aineet kannelliseen lasipurkkiin, esim. vanha hillopurkki. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnes kastike sekoittuu. Valmis kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Marinadi lihalle

Marinadi granaattiomenamehusta

1 iso tai 2 pientä sipulia
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
hienonnettua persiljaa
2 dl granaattiomenamehua (100 %)
4 rkl kasviöljyä
pippuria, suolaa

Sekoita kulhossa hienonnetut sipulit, granaattiomenamehu, persilja ja öljy. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Marinadi sopii erityisen hyvin lampaasta tehdyille shashlik-lihavartaille. Peitä lihanpalat marinadilla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä poista lihat marinadista, kuivaa ja kypsennä grillissä, paistinpannulla tai uunissa.

Granaattiomena-punaviinikastike

1 sipuli
öljyä
3/4 dl punaviiniä
1,5 dl granaattiomenamehua (100 %)
2 dl kanalientä
2-3 rkl granaattiomenakastiketta
maun mukaan sokeria
2 rkl voita

1. Hienonna sipuli ja kuullota sipulia öljyssä, kunnes se pehmenee. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Lisää viini ja anna kiehua niin kauan, että määrä suunnilleen puolittuu.
3. Lisää kanaliemi, granaattiomenamehu ja granaattiomenakastike. Mausta ripauksella sokeria ja lisää tarvittaessa. Jatka keittämistä keskilämmöllä, kunnes kastike hieman sakenee. Tähän kaikkeen menee aikaa n. puoli tuntia. Tämän jälkeen voit halutessasi siivilöidä kastikkeen.
4. Vispaa lopuksi sekaan voinokareet. Koristele halutessasi esim. lehtipersiljalla tai muilla yrteillä. Tarjoile kanan tai lihan seurana ja nauti!

Raikas granaattiomenajuoma

Kaada lasi puolilleen 100 % granaattiomenamehua, täytä virvoitusjuomalla (esim. sprite) tai kivennäisvedellä. Lisää jäitä, pari sitruuna- tai limeviipaletta ja nauti!

Granaattiomenasmoothie

100 g mustikoita tai mansikoita
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl granaattiomenatäysmehua

Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja tarjoa aamu- tai välipalana.

Granaattiomenacreme

250 g granaattiomenamehua
3 kananmunaa
7 keltuaista
2 liivatelehteä
150 g kylmää voita

Sekoita kananmunat ja keltuaiset granaattiomenamehuun. Kypsennä vesihauteessa. Lisää lopuksi runsaassa vedessä liotetut liivatteet ja kylmä voi pieninä kuutioina hyvin sekoittaen. Lusikoi pieniin annosmaljoihin ja laita jääkaappiin hyytymään.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Katso myös nämä: