Euro-East Oy

Joulupöydän herkulliset reseptit

Kokosimme Euro-Eastin sivulta yhteen reseptejä, jotka sopivat jouluun ja uuden vuoden juhlintaan.

Hirssipuuro

Jouluisen riisipuuron tilalla voit tänä vuonna kokeilla hirssipuuroa. Hitaasti hauduttamalla puurosta tulee ihanan pehmeää. Puuron voit tehdä jo edellisiltana valmiiksi ja lämmittää aamulla.

Ainekset ja ohje:

3 dl Dovgan hirssisuurimoita
3 dl vettä
1 ¼ l maitoa (voit käyttää myös kookos- tai muuta kasvimaitoa)
ripaus suolaa
25 g voita

Kuumenna kattilassa vesi ja lisää joukkoon huuhdellut hirssisuurimot ja suola. Keitä kunnes vesi on imeytynyt hirssiin. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä n. tunnin ajan välillä sekoittaen. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa nestettä. Halutessasi voit viimeistellä valmiin puuron voinokareilla.

Alkukeitto - Kalaseljanka, venäläisen keittiön klassikko

Tarjoile alkuruuaksi kevyt keitto borssi-, seljanka- tai rassolnikkeitto.

Ainekset ja ohje:

2 kpl keltasipulia, kuutioituna
2 kpl varsisellerin vartta, pilkottuna
3 rkl tomaattipyreetä
5 isoa kiinteä perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
6 tomaattia kuutioituna
1 rkl piparjuuritahnaa
1 l hyvää kalalientä
2 kpl laakerinlehteä
8 kpl maustepippuria
500 g lohta paloina
½ luomusitruuna, pestynä ja pieniksi paloiksi leikattuna kuorineen
20 kpl mustia oliiveja 20 kpl, 4 osaan leikattuna
2 kpl Euro-East venäläistä suolakurkkua kuutioituna
nippu tilliä hienonnettuna

Tarjoiluun: smetanaa, ruisleipää

Kuullota kattilassa öljyssä sipulia, selleriä ja tomaattipyreetä noin 10 minuuttia. Lisää perunat ja jatka hetki kuullottamista. Lisää tomaatit ja piparjuuritahna, kuullota hetki. Lisää kalaliemi, laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää keittoon paloiteltu lohi. Lisää lopuksi sitruuna, oliivit, suolakurkut sekä tilli. Tarjoile smetanan ja leivän kera.

Salaattipöytään uutta makua ja väriä tuo pehmeä punakaalisalaatti, tarjoile kylmänä tai valmista lämmin punakaalilaatikko.

Lämpimiä glögijuomia

Granaattiomenaglögi-punaviinillä

4 dl granaattiomenatäysmehua (100 %)
4 dl vettä
1 dl appelsiinin mehua
4 tl glögimaustetta
1 dl punaviiniä

Laita granaattiomenamehu, vesi, appelsiinista puristettu mehu sekä mausteet kattilaan. Kiehauta, peitä kannella ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää viini ja lämmitä, älä kuitenkaan anna kiehua. Siivilöi mausteet ja nauti lämpimänä. Voit halutessasi lisätä juomaan oman makusi mukaan sokeria.
Ohje neljälle henkilölle)

Granaattiomena-siideriglögi

4 dl granaattiomenatäysmehua (100 %)
6 dl omenasiideriä
1 tl kokonaisia neilikoita
1 kanelitanko
1 dl appelsiinin mehua

Laita kaikki aineet kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Älä anna glögin kiehua. Siivilöi ja tarjoile.

Glögin kanssa Omena-kinuskijoulutortut

Sulata torttutaikina ohjeen mukaan.
Leikkaa levyt neliöiksi ja tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Laita teelusikallinen kinuskia taikinalevyn keskelle ja taita joka toinen kulma ylös keskelle alas painaen. Laita lusikallinen omenanpalahilloketta kinuskin päälle. Voitele sakarat kanamunalla ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki ja nauti lämpimänä.

Vinkki! Lopusta kinuskista voit valmistaa herkullisen Toffee-suklaapiiraan tai käyttää jäätelökastikkeena. Siirrä avattu kinuski kannelliseen säilytysrasiaan metallipurkista ja säilytä jääkaapissa.

Alkupalaksi Vegan Cavi'arista suolaiset joulutortut

Tarjoile alkupalana kuohuviinin kera joulupöydässä tai uuden vuoden juhlissa.

  • 1 prk (105g) Vege Cavi’ari merileväherkku
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g creme fraichea
  • ruohosipulia
  • sitruunan mehua n. 2 rkl
  • tilliä
  • 1 pkt torttutaikinalevyjä (5 kpl paketissa)

Tarvitset pursotinpussin

Sulata torttutaikina ohjeen mukaan.
Tee pyöreitä torttuja painamalla pyörellä piparkakkumuotilla taikinaan kuviot tai käytä apuna sopivan kokoista lasia/ mukia. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja voitele kanamunalla. Paista uunin keskitasolla 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Pyöreät torttupohjat kohoavat uunissa.

Valmista täyte. Sekoita keskenään vegan cavi’ar, tuorejuusto, creme fraiche, ruohosipuli ja sitruunan mehu. Jätä vegan cavi’aria hieman koristeeksi.

Anna kypsien pohjien jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.
Laita täyte pursotinpussiin ja käytä päänä esim. tähtityllaa. Paina pursottimen pää kohonneen torttupohjan sisään ja purista täytettä sisälle sekä tähdeksi tortun pälle. Koristele mustalla vege cavi’arilla ja tillillä.

Tarjoile glögin, teen tai kuohuviinin kera.

Vinkki!
Voit valmistaa tortuista myös perinteisiä tähtitorttuja ja lusikoida täytteen torttujen keskelle.
Halutessasi lisää seoksen joukkoon pieneksi leikattua graavilohta.

Turskan maksa ruisnapit nappivalinta alkupaloiksi

Tarvittavat ainekset:
2 kpl 85 g Riga Gold turskan maksaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
30 g Euro-East venäläistä suolakurkkua hienonnettuna
15 g salottisipulia hienonnettuna
13 g tapiokatärkkelystä

25 kpl ruisnappeja
13 tl Vegan Cavi´ar merileväherkkua, mustaa tai punaista

Valmistusohje:
Valuta turskan maksa hyvin ja poista liemen mausteet.

Riko kulhossa maksan rakenne käsin, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Anna kiinteytyä kylmässä noin kaksi tuntia. Kokeile massan koostumusta ja jos se on liian löysää, sekoita joukkoon hieman lisää tapiokatärkkelystä ja anna hyytyä.

Siirrä massa pursotinpussiin, jossa on esimerkiksi tähtitylla ja pursota ruisnapeille.
Koristele merileväherkulla ja tarjoile.

Taskurapurieskarullat

340 g Dovgan Gourmet taskuravunlihaa valutettuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl Euro-East punajuurikastiketta piparjuurella
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
15 g tapiokatärkkelystä

4 kpl rullarieskoja

Sekoita aineksista tasainen massa ja anna tekeytyä kylmässä pari tuntia. Kokeile massan koostumusta ja jos se on liian löysää, sekoita joukkoon hieman lisää tapiokatärkkelystä ja anna hyytyä tovi.

Levitä n. 120 g massaa rieskalle, rullaa ja leikkaa terävällä veitsellä seitsemään osaan.
Laita coctailtikku rullan läpi ja tarjoile.

 

Savustettu kilohailikaviaari

Tarvittavat ainekset:
1 prk (160 g) Old Riga savustettua kilohailia öljyssä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
2-3 keitettyä kananmunaa
150 g ranskankermaa, smetanaa tai majoneesia
n. 1 dl silputtua tilliä
sitruunamehua
mustapippuria

Valmistusohje:
Valuta kilohailit. Hienonna kilohaili ja kananmunat haarukalla. Sekoita kaikki aineet ja tarkista maku. Tarjoa voileipäkeksien tai ruisnappien kanssa tai levitä suoraan leivälle.

Lohi-punajuurileivos

Tarvittavat ainekset:
600 g mallasleipärouhe
200 g voisula
800 g tuorejuusto
400 g creme fraiche
300 ml kuohukerma, vaahdotettu
28 g liivatelehti, liotettu
100 + 100 ml sitruunamehu
480 g Euro-East punajuurisalaatti, valutettu
8 rkl Euro-East piparjuuritahna
400 g savulohi, hienonnettu
1 dl tillisilppu
mustapippuri
105 g Euro-East Vegan cavi’ar

Valmistusohje:
Sekoita leipä ja voi. Yhdistä juusto, creme fraiche, kermavaahto ja sitruunamehuun liotettu liivateseos. Lisää puoleen seoksesta soseutettu punajuuri ja piparjuuritahna, mausta. Toiseen lohi, tilli ja loppu sitruunamehu. Painele leipä vuokaan. Lisää lohi- ja punajuurimassat. Hyydytä kylmässä 12h ja koristele esim. piparjuurikermalla ja vegaanikaviaarilla.
Noin 20 annosta.

Perintieisä Hapankaalipiiraita

Piirakoita voit tarjota ruokailun yhteydessä tai iltapalana.

Taikina:
125 g huoneenlämpöistä voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola käsin voihin. Lisää vesi. Laita taikina jääkaappiin ½ tunniksi. Kaulitse tai painele taikina käsin piirakkavuokaan.

Täyte:
680 g / 1 prk Venäläinen Hapankaali (valutettuna)
1 omena
2 kevätsipulin vartta
6 dl kermaa
4 kananmunaa
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja kuutioi (tai raasta) omena, hienonna myös kevätsipuli. Sekoita omenakuutiot ja kevätsipuli hapankaalin sekaan. Sekoita keskenään kerma ja kananmunat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita hapankaalitäyte piirakkavuokaan ja kaada kermamunaseos päälle. Paista 185-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut pintaan väriä.

Hapankaalipiiras

Perinteinen Oliver-salaatti

Salat Olivier on perinteinen venäläinen on majoneesipohjainen perunasalaatti, jonka täytteitä voit muunnella makusi mukaan, kinkkukuutioita, revittyä kanaa, kalaa tai katkarapuja.

Ainekset ja ohje:

Keitä perunat, porkkanat ja kanamunat kypsiksi, anna jäähtyä.
Pilko perunat, porkkanat, kananmunat, kinkku ja suolakurkku tasakokoisiksi kuutioiksi. Lisää herneet sekä suolaa ja majoneesia makusi mukaan. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Juhlapiirakka tattarista

Vertaansavailla on tattarista ja jauhelihasta valmistuva herkullinen peltipiirakka, joka maistuu myös jouluna, mutta ehdoton uuden vuoden juhlissa.

Ainekset ja ohje: 20 annosta (pellillinen)

2 x 600 g voitaikina
5 dl Dovgan tattarisuurimo, keitetty
500 g naudanjauheliha
2 sipulia silputtuna
150 g sieniä kuutioituna
3 kananmunaa
0,5 dl Magic Berry kuivattu karpalo, hienonnettu
2 rkl kuivattua persiljaa
2 rkl perunajauho
2 tl suola
1 tl mustapippuri

Sulata taikinalevyt, jos käytät valmista pakastettua voitaikinaa. Ruskista jauheliha ja silputut sipulit. Lisää keitetyt tattarisuurimot, sienet, kaksi munaa, karpalo, persilja, perunajauho ja mausteet. Kauli taikinat pellin kokoisiksi. Levitä toinen taikinalevy pellille ja levitä täyte. Aseta toinen taikina päälle, taita reunat tiiviisti. Viillota pinta. Voitele munalla. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia.

 

Helpot fudget jälkiruokapöytään

Fudget on helppo valmistaa ja makua voit muuttaa oman maun mukaan, lisää joukkoon vaikka piparkakkumaustetta.
Tässä kaksi erilaista reseptiä joulun herkkuhetkiin.

Baileys-fudget aikuiseen makuun

Ainekset ja ohje:

Laita kattilaan paloiteltu suklaa ja kondensoitu maito. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Varo ettei seos pala pohjaan. Kun suklaa on sulanut kondensoituun maitoon, lisää seokseen Baileys-likööriä, kaada kahdessa erässä ja sekoita hyvin.

Kaada tasainen massa n. 20 x 20 -senttiseen kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle Marianne-rouhetta ja painele sitä vähän myös seoksen sisään.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on  tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi.

Valkosuklaa-lakritsifudge

Ainekset ja ohje:

Laita kattilaan paloiteltu valkosuklaa, kondensoitu maito ja sitruunankuoriraaste. Pilko myös lakritsin paloja hieman pienemmiksi.

Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Varo ettei seos pala pohjaan. Kun suklaa on sulanut kondensoituun maitoon, lisää seokseen sitruunan mehu ja lakritsipalat. Säästä n. 50 g koristeeksi fudgen päälle.

Kaada massa n. 20 x 20 -senttiseen kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Fudge-seos jähmettyy nopeasti, toimi reippaasti ja käytä apuna lastaa.
Ripottele päälle loput lakritsipalat ja painele niitä vähän myös seoksen sisään.

Peitä vuoka ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Kun fudge on  tarpeeksi jämäkkää, leikkaa sopiviksi annospaloiksi.

Fudget säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Toffee-suklaapiiras

Helppo ja jouluinen jälkiruoka kruunaa aterian.

Ainekset ja ohje (10 palaa)

Pohja:

Mikäli et löydä kaupasta Venäläisiä piparkakkuja, käytä aromikkaita kandisokerikeksejä.

Täyte:

Laita venäläiset piparkakut tai kandisokerikeksit tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Voit murustaa keksit myös muovipussissa lihanuijalla. Sulata voi ja sekoita keksinmurujen joukkoon. Vuoraa halkaisijaltaan irtopohjainen 20-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle.

Sekoita karamellisoidun kondensoidun maidon joukkoon piparkakkumauste ja levitä keksipohjan päälle. Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen. Levitä sulatettu suklaa kondensoidun maidon päälle. Ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Nosta jääkaappiin, kunnes suklaa on jähmettynyt.

Sitruunamousse

Kun kaipaat raikasta jälkiruokaa, valmista helppo sitruunamousse.

Ainekset ja ohje:

  • 1 prk (397 g) Dovgan kondensoitua maitoa
  • yhden sitruunan mehu
  • koristeluun: tummaa suklaata, raastettua sitruunankuorta tai marjoja (esim. vadelmia tai mansikoita)

Sekoita kondensoitu maito ja sitruunan mehu tehosekoittimessa kunnes koostumuksesta tulee kermainen. Kaada seos jälkiruoka-astioihin ja koristele raastetulla suklaalla, sitruunankuorella tai marjoilla. Tarjoile heti tai jäähdytä jääkaapissa ja tarjoa mousse kylmänä.

 

Lisää reseptejä löydä sivuiltamme reseptit osiosta. Valitse suosikkisi ja nauti!